Hej dziewczynki! :)
Ale się za Wami stęskniłam! :) Co robiłam, gdy mnie nie było? :) Oczywiście jak każdy student miałam sesję, w między czasie mieszkałam u rodziców, a tam nie mam najlepszego dostępu do internetu. Na całe szczęście sesja już za mną, tydzień ferii przede mną :) Więc posty będą się u mnie juz pojawiać, jednak na Wasze blogi będę zaglądać dopiero od piątku, wtedy będę miała super dostep do internetu hehe :)
Tyle wstępu z mojej strony, ale też jestem ciekawa, studentki, jak Wam poszła sesja? :) Uczennice, już po feriach czy jeszcze nie? Co u Was słychać?:)
Dzisiaj chcę Wam pokazać, jakie pyszne ciasto zrobiłam mojemu lubemu na walentynki. Był zachwycony i zasłodzony hehe :)
3 BIT
Zapraszam! :)
Składniki:
-około 500 gram herbatników,
-2 budynie śmietankowe,
-litr mleka,
-łyżeczka cukru,
-pół kostki masła/margaryny,
-2 puszki krówki
-2 bite śmietany w proszku
(Wszystkie składniki zakupiłam w Biedronce, znajdziecie tam odpowiednia krówkę do tego ciasta, kajmakową :))
Koszt ciasta około 24 złotych, jednak z tych składników wychodzi bardzo duża blacha i bardzo duzo porcji :) Zaletą tego ciasta jest pewnie i to, że dacie radę zjeść góra dwa kawałki, jest przesłodkie :)
Przygotowanie:
* Blachę wykładamy folią i papierem, aby ciasto Nam nie przywarło do dna i lepiej wyciągało się.
* Na dno układamy jedną warstwę herbatników.
* Do garnka wlewamy 2 szklanki wody i czekamy, aż się zagotuje. W między czasie w łączymy budynie z cukrem i pół szklanki mleka. Gdy mleko zagotuje się, wlewamy budynie do garnka, wszystko ciągle mieszamy i po chwili zestawiamy z palnika.
* Gdy masa budyniowa troszeczkę przestygnie, w misce ucieramy masło i stopniowo po łyżce dodajemy do niej budyń. Całość przekładamy na herbatniki.
* Na budyń układamy kolejną wasrtwę herbatników.
* Na herbatniki nakładamy masę krówkową, mniam! :)
* Kolejna warstwa herbatników i zarazem ostatnia ląduje na masie krówkowej :)
* Całość zawijamy szczelnie folią i wstawiamy do lodówki na noc. Herbatniki w tym czasie powinny zmieknąć.
* Następnego dnia ubijamy bitą śmietanę z 400 ml mleka. Ląduje ona następnie na wierzch naszego ciasta :)
* I w tym momencie możemy nasze ciasto kroić i kosztować :)
Smacznego! :)
Ale się za Wami stęskniłam! :) Co robiłam, gdy mnie nie było? :) Oczywiście jak każdy student miałam sesję, w między czasie mieszkałam u rodziców, a tam nie mam najlepszego dostępu do internetu. Na całe szczęście sesja już za mną, tydzień ferii przede mną :) Więc posty będą się u mnie juz pojawiać, jednak na Wasze blogi będę zaglądać dopiero od piątku, wtedy będę miała super dostep do internetu hehe :)
Tyle wstępu z mojej strony, ale też jestem ciekawa, studentki, jak Wam poszła sesja? :) Uczennice, już po feriach czy jeszcze nie? Co u Was słychać?:)
Dzisiaj chcę Wam pokazać, jakie pyszne ciasto zrobiłam mojemu lubemu na walentynki. Był zachwycony i zasłodzony hehe :)
3 BIT
Zapraszam! :)
Składniki:
-około 500 gram herbatników,
-2 budynie śmietankowe,
-litr mleka,
-łyżeczka cukru,
-pół kostki masła/margaryny,
-2 puszki krówki
-2 bite śmietany w proszku
(Wszystkie składniki zakupiłam w Biedronce, znajdziecie tam odpowiednia krówkę do tego ciasta, kajmakową :))
Koszt ciasta około 24 złotych, jednak z tych składników wychodzi bardzo duża blacha i bardzo duzo porcji :) Zaletą tego ciasta jest pewnie i to, że dacie radę zjeść góra dwa kawałki, jest przesłodkie :)
Przygotowanie:
* Blachę wykładamy folią i papierem, aby ciasto Nam nie przywarło do dna i lepiej wyciągało się.
* Na dno układamy jedną warstwę herbatników.
* Do garnka wlewamy 2 szklanki wody i czekamy, aż się zagotuje. W między czasie w łączymy budynie z cukrem i pół szklanki mleka. Gdy mleko zagotuje się, wlewamy budynie do garnka, wszystko ciągle mieszamy i po chwili zestawiamy z palnika.
* Gdy masa budyniowa troszeczkę przestygnie, w misce ucieramy masło i stopniowo po łyżce dodajemy do niej budyń. Całość przekładamy na herbatniki.
* Na budyń układamy kolejną wasrtwę herbatników.
* Na herbatniki nakładamy masę krówkową, mniam! :)
* Kolejna warstwa herbatników i zarazem ostatnia ląduje na masie krówkowej :)
* Całość zawijamy szczelnie folią i wstawiamy do lodówki na noc. Herbatniki w tym czasie powinny zmieknąć.
* Następnego dnia ubijamy bitą śmietanę z 400 ml mleka. Ląduje ona następnie na wierzch naszego ciasta :)
* I w tym momencie możemy nasze ciasto kroić i kosztować :)
Smacznego! :)
ależ ono smacznie wygląda!:)
OdpowiedzUsuńŚlinka leci na sam widok! ;) Muszę wypróbować, bo uwielbiam masę krówkową i 3bita ;)
OdpowiedzUsuńo łał, musi być przepyszne! :D
OdpowiedzUsuńMniam
OdpowiedzUsuńsuper wyszło :) efekt koncowy mniammmm :))
OdpowiedzUsuńJest,to moje ulubione ciasto :)
OdpowiedzUsuńwydaję się być bardzo smaczne,nie jadłam takiego jeszcze
OdpowiedzUsuńuwielbiam to ciasto :D
OdpowiedzUsuńMniam ale pychotka słodka :) zrobiłam sobie smaka napewno skusze sie by zrobic swojmu synkowi:)
OdpowiedzUsuń:) widzę ciasto moje ukochane :) ale moje takie oszczędne składnikowo nie było mi wychodza 3 paczki herbatnikow za to jedna krówka :)
OdpowiedzUsuńNo nie wróciła i juz kusi! ;)
OdpowiedzUsuńno to po mnie.Muszę ukraść Ci ten przepis :) Przez długi czas byłam wierna ciastu marchewkowemu, czas na małą zdradę :)
OdpowiedzUsuń