Obserwatorzy

sobota, 16 lutego 2013

Ciasto 3bit

Hej dziewczynki! :)

Ale się za Wami stęskniłam! :) Co robiłam, gdy mnie nie było? :) Oczywiście jak każdy student miałam sesję, w między czasie mieszkałam u rodziców, a tam nie mam najlepszego dostępu do internetu. Na całe szczęście sesja już za mną, tydzień ferii przede mną :) Więc posty będą się u mnie juz pojawiać, jednak na Wasze blogi będę zaglądać dopiero od piątku, wtedy będę miała super dostep do internetu hehe :)
Tyle wstępu z mojej strony, ale też jestem ciekawa, studentki, jak Wam poszła sesja? :) Uczennice, już po feriach czy jeszcze nie? Co u Was słychać?:)

Dzisiaj chcę Wam pokazać, jakie pyszne ciasto zrobiłam mojemu lubemu na walentynki. Był zachwycony i zasłodzony hehe :)

3 BIT

Zapraszam! :)

Składniki:
-około 500 gram herbatników,
-2 budynie śmietankowe,
-litr mleka,
-łyżeczka cukru,
-pół kostki masła/margaryny,
-2 puszki krówki
-2 bite śmietany w proszku




(Wszystkie składniki zakupiłam w Biedronce, znajdziecie tam odpowiednia krówkę do tego ciasta, kajmakową :))
Koszt ciasta około 24 złotych, jednak z tych składników wychodzi bardzo duża blacha i bardzo duzo porcji :) Zaletą tego ciasta jest pewnie i to, że dacie radę zjeść góra dwa kawałki, jest przesłodkie :)


Przygotowanie:


* Blachę wykładamy folią i papierem, aby ciasto Nam nie przywarło do dna i lepiej wyciągało się.
* Na dno układamy jedną warstwę herbatników.



* Do garnka wlewamy 2 szklanki wody i czekamy, aż się zagotuje. W między czasie w łączymy budynie z cukrem i pół szklanki mleka. Gdy mleko zagotuje się, wlewamy budynie do garnka, wszystko ciągle mieszamy i po chwili zestawiamy z palnika.



* Gdy masa budyniowa troszeczkę przestygnie, w misce ucieramy masło i stopniowo po łyżce dodajemy do niej budyń. Całość przekładamy na herbatniki.



* Na budyń układamy kolejną wasrtwę herbatników.



* Na herbatniki nakładamy masę krówkową, mniam! :)



* Kolejna warstwa herbatników i zarazem ostatnia ląduje na masie krówkowej :)



* Całość zawijamy szczelnie folią i wstawiamy do lodówki na noc. Herbatniki w tym czasie powinny zmieknąć.



* Następnego dnia ubijamy bitą śmietanę z 400 ml mleka. Ląduje ona następnie na wierzch naszego ciasta :)



* I w tym momencie możemy nasze ciasto kroić i kosztować :)



Smacznego! :)

13 komentarzy:

  1. ależ ono smacznie wygląda!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ślinka leci na sam widok! ;) Muszę wypróbować, bo uwielbiam masę krówkową i 3bita ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. o łał, musi być przepyszne! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. super wyszło :) efekt koncowy mniammmm :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Jest,to moje ulubione ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wydaję się być bardzo smaczne,nie jadłam takiego jeszcze

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam ale pychotka słodka :) zrobiłam sobie smaka napewno skusze sie by zrobic swojmu synkowi:)

    OdpowiedzUsuń
  8. :) widzę ciasto moje ukochane :) ale moje takie oszczędne składnikowo nie było mi wychodza 3 paczki herbatnikow za to jedna krówka :)

    OdpowiedzUsuń
  9. No nie wróciła i juz kusi! ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. no to po mnie.Muszę ukraść Ci ten przepis :) Przez długi czas byłam wierna ciastu marchewkowemu, czas na małą zdradę :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz :)
Nie piszcie mi komentarzy typu: zapraszam do Mnie, zaglądam do każdej użytkowniczki, która zostawiła u Mnie komentarz :)