Hej :)
Jak Wam minął weekend? :) Bo ja strasznie się leniłam :)
Chcę Wam dzisiaj pokazać moje i mojej mamy dzieło,
Szarlotkę :)
Zapraszam :D
Składniki:
-kostka masła
-5 żółtek
-1,5 szklanki cukru
-3,5 szklanki mąki
-2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
-szczypta soli
I oczywiście jabłka :) My robiłyśmy same. Jabłka obrałyśmy, starłyśmy na tarce i gotowałyśmy. Dodałyśmy cukier i gotowe nadzienie dla szarlotki :)
Jak Wam minął weekend? :) Bo ja strasznie się leniłam :)
Chcę Wam dzisiaj pokazać moje i mojej mamy dzieło,
Szarlotkę :)
Zapraszam :D
Składniki:
-kostka masła
-5 żółtek
-1,5 szklanki cukru
-3,5 szklanki mąki
-2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
-szczypta soli
I oczywiście jabłka :) My robiłyśmy same. Jabłka obrałyśmy, starłyśmy na tarce i gotowałyśmy. Dodałyśmy cukier i gotowe nadzienie dla szarlotki :)
Przygotowanie :)
*Masło utrzeć z cukrem i żółtkami.
*Masło utrzeć z cukrem i żółtkami.
*Do miski dodać mąkę, proszek i sól.
*Wszystko zagniatamy na gładką masę :)
*Ciasto dzielimy na 2 częśći. Pierwszą część wykładamy na blachę pokrytą papierem.
*Na ciasto nakładamy jabłuszka,
*a na jabłuszka kolejną część ciasta :)
*Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni, termoobieg) na 50-55 minut :)
*Ciasto po wyjęciu z piekarnika :)
*A tak prezentuje się kawałek :)
Smacznego! :)
*Wszystko zagniatamy na gładką masę :)
*Ciasto dzielimy na 2 częśći. Pierwszą część wykładamy na blachę pokrytą papierem.
*Na ciasto nakładamy jabłuszka,
*a na jabłuszka kolejną część ciasta :)
*Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni, termoobieg) na 50-55 minut :)
*Ciasto po wyjęciu z piekarnika :)
*A tak prezentuje się kawałek :)
Smacznego! :)
hej ;)
OdpowiedzUsuńw końcu jesteś i znowu robisz mi smaka ale ale i ja robiłam ciasto jabłkowe oczywiście tak na szybko i zapomniałam porobić zdjęcia ale na pewno kiedyś uda mi się to uwiecznić :) Co do szarlotki ja zrobiłam już zapasy na zimę i też mam w słoikach takie starte jabłuszka . Mój sposób jest podobny ale ja dziele ciasto na kulki i potem wkładam do zamrażalki po jakimś czasie jak już są twardsze ścieram na tarce większą część na spód resztę na górę całość zapiekam i potem oprószam jeszcze cukrem pudrem :) ciasto jest niesamowite ale jednak trochę czasochłonne dlatego w normalny dzień robię szybki jabłecznik tak jak teraz uff się znowu rozpisałam ^^ wybacz :)
Uwielbiam Twoje komentarze więc rozpisuj się! :)
UsuńSuper ciacho, takie zawsze robiła moja babcia, ahhh pycha. A jak pomysle dodtakowo o gałce lodów na ciepłym kawałeczku szarlotki, ehhh "niebo w gębie" :))
OdpowiedzUsuńMniam mniam:)) wczoraj jadłam szarlotkę i była pyszna! Twoja na pewno równie dobrze smakuje:))
OdpowiedzUsuńUwielbiam szarlotkę :))
OdpowiedzUsuńmnie też najbardziej zachwycają fryzury,szczególnie te wysokie koki:)
OdpowiedzUsuńojj szarlotka,moje ukochane ciasto :D miałam się nauczyc zrobić więc dzieki za pomoc
ja zawsze miałam w domu szarotke z kruszonym ciastem na górze, tak więc Twój sposób trochę mnie zaskoczył,ale wydaję mi się że taka będzie nawet lepsza
z kruszonym na górze chyba jest więcej roboty :P a my miałyśmy mało czasu z mamą więc wyszła taka na szybko :)
Usuńuwielbiam szarlotkę! Twoja wygląda genialnie :)
OdpowiedzUsuńPozwól,że się poczęstuję:)
OdpowiedzUsuńPewnie! :) Smacznego! :)
UsuńZostałaś oTAG-owana:
OdpowiedzUsuńhttp://szkatulka-ziuzia21.blogspot.com/2012/09/recenzja-syoss-heat-protect-lakier-do.html
ZAPRASZAM:)
Dzisiaj pierwszy raz się wzięłam za ugniatanie ciasta (takiego jak na pizze) i muszę jeszcze troszkę nad tym popracować :) A później może się za takie słodkie cuda wezmę :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie i pewnie nic już nie zostało co?? ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam szarlotkę - to chyba jedyne ciasto, które dość chętnie (ogólnie, to nie przepadam za słodyczami, a w szarlotce nie ma za dużo cukru) ;D
OdpowiedzUsuńhm.. pysznie wyglada. ale aj ostatnio zbednym kalorią mówię stanowczo Nie :)
OdpowiedzUsuńKocham szarlotke :D z tym ze ja robie inna gore zazwyczaj kruszonke albo takie paski bo ladnie wyglada :D
OdpowiedzUsuńNigdy nie miałam przepisu na dobrą szarlotkę,dziękuję i wypróbuję :) względem ciasta na górze można można je zetrzeć na górze na tarce czy musi być takie całe rozłożone ? Buziaki :**
OdpowiedzUsuńMmmm, jakie pyszności ♥ już mogę Ci powiedzieć że po jednym myciu kolor nie jest tak intensywny, przód wyszedł mi ciemniejszy niż tył :(
OdpowiedzUsuńwygląda tak pysznie że zrobiłam się głodna!:)
OdpowiedzUsuńhttp://barwamiteczy.blogspot.com/
smacznie ! :)
OdpowiedzUsuńAleż z Ciebie zdolna kuchareczka!!:)
OdpowiedzUsuńMniam. Kocham szarlotkę:)
OdpowiedzUsuńzobaczyłam to ciasto i już wiem że będę Cię obserwować, może zczne coś pichcić ;p
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie i również zachęcam do obserwowania :)
www.yuuki-smile.blogspot.com
jedna rada, jak już przykryjesz jabłka ciastem to nakłuj ciasto widelcem, tak samo zrób ze spodem ;)
OdpowiedzUsuń