Obserwatorzy

poniedziałek, 24 września 2012

Szarlotka :)

Hej :)

Jak Wam minął weekend? :) Bo ja strasznie się leniłam :)

Chcę Wam dzisiaj pokazać moje i mojej mamy dzieło,
Szarlotkę :)

Zapraszam :D

Składniki:
-kostka masła
-5 żółtek
-1,5 szklanki cukru
-3,5 szklanki mąki
-2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
-szczypta soli
I oczywiście jabłka :) My robiłyśmy same. Jabłka obrałyśmy, starłyśmy na tarce i gotowałyśmy. Dodałyśmy cukier i gotowe nadzienie dla szarlotki :)

Przygotowanie :)

*Masło utrzeć z cukrem i żółtkami.
*Do miski dodać mąkę, proszek i sól.


*Wszystko zagniatamy na gładką masę :)



*Ciasto dzielimy na 2 częśći. Pierwszą część wykładamy na blachę pokrytą papierem.



*Na ciasto nakładamy jabłuszka,



*a na jabłuszka kolejną część ciasta :)



*Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni, termoobieg) na 50-55 minut :)

*Ciasto po wyjęciu z piekarnika :)



*A tak prezentuje się kawałek :)



Smacznego! :)

24 komentarze:

  1. hej ;)
    w końcu jesteś i znowu robisz mi smaka ale ale i ja robiłam ciasto jabłkowe oczywiście tak na szybko i zapomniałam porobić zdjęcia ale na pewno kiedyś uda mi się to uwiecznić :) Co do szarlotki ja zrobiłam już zapasy na zimę i też mam w słoikach takie starte jabłuszka . Mój sposób jest podobny ale ja dziele ciasto na kulki i potem wkładam do zamrażalki po jakimś czasie jak już są twardsze ścieram na tarce większą część na spód resztę na górę całość zapiekam i potem oprószam jeszcze cukrem pudrem :) ciasto jest niesamowite ale jednak trochę czasochłonne dlatego w normalny dzień robię szybki jabłecznik tak jak teraz uff się znowu rozpisałam ^^ wybacz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam Twoje komentarze więc rozpisuj się! :)

      Usuń
  2. Super ciacho, takie zawsze robiła moja babcia, ahhh pycha. A jak pomysle dodtakowo o gałce lodów na ciepłym kawałeczku szarlotki, ehhh "niebo w gębie" :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam mniam:)) wczoraj jadłam szarlotkę i była pyszna! Twoja na pewno równie dobrze smakuje:))

    OdpowiedzUsuń
  4. mnie też najbardziej zachwycają fryzury,szczególnie te wysokie koki:)

    ojj szarlotka,moje ukochane ciasto :D miałam się nauczyc zrobić więc dzieki za pomoc
    ja zawsze miałam w domu szarotke z kruszonym ciastem na górze, tak więc Twój sposób trochę mnie zaskoczył,ale wydaję mi się że taka będzie nawet lepsza

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z kruszonym na górze chyba jest więcej roboty :P a my miałyśmy mało czasu z mamą więc wyszła taka na szybko :)

      Usuń
  5. uwielbiam szarlotkę! Twoja wygląda genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zostałaś oTAG-owana:
    http://szkatulka-ziuzia21.blogspot.com/2012/09/recenzja-syoss-heat-protect-lakier-do.html

    ZAPRASZAM:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dzisiaj pierwszy raz się wzięłam za ugniatanie ciasta (takiego jak na pizze) i muszę jeszcze troszkę nad tym popracować :) A później może się za takie słodkie cuda wezmę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda pysznie i pewnie nic już nie zostało co?? ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam szarlotkę - to chyba jedyne ciasto, które dość chętnie (ogólnie, to nie przepadam za słodyczami, a w szarlotce nie ma za dużo cukru) ;D

    OdpowiedzUsuń
  10. hm.. pysznie wyglada. ale aj ostatnio zbednym kalorią mówię stanowczo Nie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kocham szarlotke :D z tym ze ja robie inna gore zazwyczaj kruszonke albo takie paski bo ladnie wyglada :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Nigdy nie miałam przepisu na dobrą szarlotkę,dziękuję i wypróbuję :) względem ciasta na górze można można je zetrzeć na górze na tarce czy musi być takie całe rozłożone ? Buziaki :**

    OdpowiedzUsuń
  13. Mmmm, jakie pyszności ♥ już mogę Ci powiedzieć że po jednym myciu kolor nie jest tak intensywny, przód wyszedł mi ciemniejszy niż tył :(

    OdpowiedzUsuń
  14. wygląda tak pysznie że zrobiłam się głodna!:)

    http://barwamiteczy.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  15. Ależ z Ciebie zdolna kuchareczka!!:)

    OdpowiedzUsuń
  16. zobaczyłam to ciasto i już wiem że będę Cię obserwować, może zczne coś pichcić ;p
    zapraszam do mnie i również zachęcam do obserwowania :)
    www.yuuki-smile.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  17. jedna rada, jak już przykryjesz jabłka ciastem to nakłuj ciasto widelcem, tak samo zrób ze spodem ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz :)
Nie piszcie mi komentarzy typu: zapraszam do Mnie, zaglądam do każdej użytkowniczki, która zostawiła u Mnie komentarz :)