Hej :)
Dzisiaj chcę Wam przedstawić przepis na
PARZAKI :)
Składniki (na 2 osoby):
-1/3 opakowania drożdży
-szklanka mleka
-2 łyżki cukru
-pół kg mąki
-jajko
-szczypta soli
-2 łyżki oleju
*Mleko przelewamy do garnka i lekko podgrzewamy.
*Dodajemy cukier i pokruszone drożdże
*Zestawiamy całość z palnika i odstawiamy na 5 minut, żeby dorżdże wyrosło :)
*Do miski przesiewamy mąkę ;),
*dodajemy jajko, olej, sól i drożdże :)
*Wszystko razem zagniatamy :) Ciasto powinno być pół na pół, czyli nie gęste, nie rzadkie :) Jeśli ciasto będzie za gęste, dodajmy mleka :) za rzadkie, wiecej mąki :)
*Całość przykrywamy sciereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinkę :)
*Jak wyrosło Nam pięknie ciasto:
*My mamy taki specialny garnek do gotowania na parze :) Do czerwonej lini nalewamy wody, a na zielonej nakładamy przykrywkę z dziurami :)
*Wstawiamy garnek na gaz i w tym czasie zajmujemy się ciastem :)
*Stolnice posypujemy mąką,
przekładamy ciasto
i je również posypujemy mąką :)
*Składamy ciasto na pół i jeszcze troszeczkę zagniatamy :)
*Nożem kroimy ciasto na małe kawałki i formujemu z nich kulki :)
*Gdy woda będzie się już gotować, przykrywkę z dziurami smarujemy olejem :) i kładziemy na niej Nasze parzaki :) Całość przykrywamy przykrywką :)
Dzisiaj chcę Wam przedstawić przepis na
PARZAKI :)
Składniki (na 2 osoby):
-1/3 opakowania drożdży
-szklanka mleka
-2 łyżki cukru
-pół kg mąki
-jajko
-szczypta soli
-2 łyżki oleju
*Mleko przelewamy do garnka i lekko podgrzewamy.
*Dodajemy cukier i pokruszone drożdże
*Zestawiamy całość z palnika i odstawiamy na 5 minut, żeby dorżdże wyrosło :)
*Do miski przesiewamy mąkę ;),
*dodajemy jajko, olej, sól i drożdże :)
*Wszystko razem zagniatamy :) Ciasto powinno być pół na pół, czyli nie gęste, nie rzadkie :) Jeśli ciasto będzie za gęste, dodajmy mleka :) za rzadkie, wiecej mąki :)
*Całość przykrywamy sciereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinkę :)
*Jak wyrosło Nam pięknie ciasto:
*My mamy taki specialny garnek do gotowania na parze :) Do czerwonej lini nalewamy wody, a na zielonej nakładamy przykrywkę z dziurami :)
*Wstawiamy garnek na gaz i w tym czasie zajmujemy się ciastem :)
*Stolnice posypujemy mąką,
przekładamy ciasto
i je również posypujemy mąką :)
*Składamy ciasto na pół i jeszcze troszeczkę zagniatamy :)
*Nożem kroimy ciasto na małe kawałki i formujemu z nich kulki :)
*Gdy woda będzie się już gotować, przykrywkę z dziurami smarujemy olejem :) i kładziemy na niej Nasze parzaki :) Całość przykrywamy przykrywką :)
*1 "turę" gotujemy około 10 minut, następne około 6-7 :) zdjęcia z 1 tury po około 4 minutach gotowania :)
*Zdjęcie już ugotowanych parzaczków :)
*My jemy parzaki z dżemem (dzisiaj mieliśmy własnej roboty z jagód), albo z jogurtem.
Całość prezentuje się następująco:
SMACZNEGO! :)
*Zdjęcie już ugotowanych parzaczków :)
*My jemy parzaki z dżemem (dzisiaj mieliśmy własnej roboty z jagód), albo z jogurtem.
Całość prezentuje się następująco:
SMACZNEGO! :)
Ale narobiłaś mi ochoty ^^ :D
OdpowiedzUsuńNasze kochane pyzy :-)
OdpowiedzUsuń