Hejo :)
Chcę Wam dzisiaj przedstawić mój przepis na pizzę :)
Może od razu powiem, że pizzę robię raz w tygodniu, a jedna blacha starcza dla naszej dwójki na 2-3 posiłki :) Lubimy jak pizza ma grube ciasto i ma bardzo dużo składników :)
Składniki na ciasto:
-szklanka letniego mleka
-pół opakowania drożdży
-łyżka cukru
-szklanka mąki
-jajko
-szczypta soli
-3 łyżki oleju
Zaczynajmy! :)
Do letniego mleka dodajemy rozdrobione drożdże i cukier, wszystko mieszamy i odstawiamy na 5 minut, żeby drożdże troszeczkę wyrosły :)
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, sól, olej i rozpuszczone drożdże :) Ciasto wyrabiamy około 10 minut, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji :) Ciasto musi odrywać Nam się od ręki, ale nie może być również za suche, musi łatwo dać się formować :)
Po wyrobieniu ciasta, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinki :)
Chciałam tylko zaznaczyć, że zarówno ciasto jak i farsz robiłam dla 7 osobowej załogi, żebyście sie nie wystraszyli ilością ciasta oraz farszu :P (ilość składników na ciasto po prostu podwoiłam :)
W tym czasie możemy zająć się farszem :)
Farsz:
-pieczarki (ilość wegług uznania, ja robię z około 0,5 kg)
-cebula (ja robię z 4 średnich sztuk)
-mięsko :) (każdy kładzie to co lubi, może być kiełbaska, jak ja :), albo szyneczka, nawet pieczone kawałki kurczaka :))
-inne warzywa, które chcemy mieć na pizzy, np. papryka, kukurydza
Ja pieczarki i cebulkę smażę na patelni, nie lubię ich surowych na pizzie :) Do usmażonych warzyw dodaję: sól, pieprz, oregano oraz bazylię :)
Po wyrośnięciu ciasta, smarujemy blachę olejem, by ciasto Nam nie przywarło :) przekładamy ciasto na blache, rozciagamy i ugniatamy po blaszce :)
Ciasto smaruję koncentratem pomidorowym oraz posypuję je przyprawą do pizzy :)
Następnie kładę farsz z pieczarek i cebuli,
i układam kiełbaskę :)
Całość wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170 stopni, na około 30 minut :)
W tym czasie trę ser, około 100 gram :)
Po 30 minutach pieczenia, pizzę posypuję serem i wstawiam do piekarnika na 10 minut (zmniejszam temperaturę do 150 stopni)
I oto mamy pyszną, domową pizzę :)
Smacznego! :)
Chcę Wam dzisiaj przedstawić mój przepis na pizzę :)
Może od razu powiem, że pizzę robię raz w tygodniu, a jedna blacha starcza dla naszej dwójki na 2-3 posiłki :) Lubimy jak pizza ma grube ciasto i ma bardzo dużo składników :)
Składniki na ciasto:
-szklanka letniego mleka
-pół opakowania drożdży
-łyżka cukru
-szklanka mąki
-jajko
-szczypta soli
-3 łyżki oleju
Zaczynajmy! :)
Do letniego mleka dodajemy rozdrobione drożdże i cukier, wszystko mieszamy i odstawiamy na 5 minut, żeby drożdże troszeczkę wyrosły :)
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, sól, olej i rozpuszczone drożdże :) Ciasto wyrabiamy około 10 minut, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji :) Ciasto musi odrywać Nam się od ręki, ale nie może być również za suche, musi łatwo dać się formować :)
Po wyrobieniu ciasta, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinki :)
Chciałam tylko zaznaczyć, że zarówno ciasto jak i farsz robiłam dla 7 osobowej załogi, żebyście sie nie wystraszyli ilością ciasta oraz farszu :P (ilość składników na ciasto po prostu podwoiłam :)
W tym czasie możemy zająć się farszem :)
Farsz:
-pieczarki (ilość wegług uznania, ja robię z około 0,5 kg)
-cebula (ja robię z 4 średnich sztuk)
-mięsko :) (każdy kładzie to co lubi, może być kiełbaska, jak ja :), albo szyneczka, nawet pieczone kawałki kurczaka :))
-inne warzywa, które chcemy mieć na pizzy, np. papryka, kukurydza
Ja pieczarki i cebulkę smażę na patelni, nie lubię ich surowych na pizzie :) Do usmażonych warzyw dodaję: sól, pieprz, oregano oraz bazylię :)
Po wyrośnięciu ciasta, smarujemy blachę olejem, by ciasto Nam nie przywarło :) przekładamy ciasto na blache, rozciagamy i ugniatamy po blaszce :)
Ciasto smaruję koncentratem pomidorowym oraz posypuję je przyprawą do pizzy :)
Następnie kładę farsz z pieczarek i cebuli,
i układam kiełbaskę :)
Całość wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170 stopni, na około 30 minut :)
W tym czasie trę ser, około 100 gram :)
Po 30 minutach pieczenia, pizzę posypuję serem i wstawiam do piekarnika na 10 minut (zmniejszam temperaturę do 150 stopni)
I oto mamy pyszną, domową pizzę :)
Smacznego! :)
pizza jak marzenie;p
OdpowiedzUsuńWidzę Twoją pizzę sponsoruje Biedronka:)) uwielbiam ich produkty:)
OdpowiedzUsuńNajlepsza pizza jaką jadłem ;-)
OdpowiedzUsuńo rany ale zgłodniałam :)
OdpowiedzUsuńMmmm uwielbiam domową pizze i też parę razy robiłam ją od podstaw. A próbowałaś zrobić Calzone?
OdpowiedzUsuń